skip to Main Content

Kui keegi tahab käia minu järel …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selle salmi võib jagada neljaks osaks.

Esiteks: kui keegi tahab käia minu järel

Enne kui Jeesus oma jutuga edasi läheb, peavad kuulajad langetama otsuse – ning alles vastusest oleneb, kas jutt jääb siinkohal pooleli või jätkub.

Kas sa tahad käia Jeesuse järel?

Kui vastus on EI, siis pole edasisel jutul enam mõtet, sest ülejäänud salm on suunatud neile, kes vastavad jaatavalt.

Praegusel momendil ei oma edasine tähtsust, hetkel on vaja vaid JAH või EI vastust!  Kas sa tahad käia Jeesuse järel?

See küsimus on kirjas Markuse 8-s peatükis salmis 34.

Küsimus oli algselt suunatud Jeesust kuulama tulnud rahvahulgale sh jüngritele, kuid laiemalt on see küsimus igale ühele meist siin ja väljaspool.

Jeesus küsib täna:“ Kas sa tahad käia minu järel?“

Vastamata jätmine tähendab vaid otsuse edasilükkamist. Ikka ja jälle kerkib seesama küsimus meie teele. Kuniks meil justkui ei ole enam muud valikut kui vastata!

Eesmärgiga kõnet veidi pikemaks venitada vaatame, mis juhtub edasi kui inimeste vastus Jeesuse küsimusele on jaatav.

Teiseks: siis ta salaku oma mina

Otsus on tehtud! Ja nüüd on Jeesuse kord vastata küsimusele.

Ma tahan käia sinu järel aga …

  • Kuidas?
  • Mida see tähendab?
  • Mida ma selleks tegema pean?

Jeesusel on kolm vastust, neist esimene „salga oma mina“

See ei tähenda, et MIND enam ei eksisteeri – MINA olen ikka olemas, luust ja lihast inimene, kuid nüüd ei ole ma enam üksi. Ma ei saa teha päris kõike nii nagu mina tahan või arvan, et on õige – mul tuleb õppida arvestama kellegi teisega.

Mina ja Jumal moodustame nüüd tiimi! Ajapikku läbi kogemuste ja õppetundide avastame, et peaksime rohkem kuulama Jumalat kui ennast. Ajaga õpime salgama enda mina eesmärgiga teha paremaid valikud, elada paremat, täisväärtuslikumat ja õnnelikumat elu.

Kolmandaks: võtku oma rist

Kuid Jumal ei eelda, et me tuleme tema ette puhta lehena, ilma ühegi plekita. Jumal ei ütle, et oma mina salgamine on kõige kergem asi maailmas ning Ta ei ürita väita, et Tema järgimine on kergete killast.

Meil kõigil on oma rist – mured, mineviku kogemused, hirmud, täitumata jäänud unistused, purunenud lootused, kasutamata jäänud võimalused, ebaõnnestumised.

Jumal tahab pakkuda oma abi selle risti kandmisel.

Neljandaks: järgnegu mulle

Salga oma mina, võta oma rist ja järgne mulle. Koos on kergem! Üksi läbi elu sammudes leiame end tihti lootusetust seisust – mida teha? Kuidas edasi minna? Kas vasakule või paremale? On küsimused, mis ikka meie teele satuvad. Mida teha mineviku koormaga? Kuidas minna edasi, kui tee on jalgealt ära tõmmatud?

Jeesusel on vastus – järgne mulle! Tule täpselt sellisena nagu sa oled ja siis koos hakkame vaikselt lõngakera lahti harutama.

Kui keegi tahab käia minu järel, siis ta salaku oma mina ja võtku oma rist ja järgnegu mulle! Kui sa oled otsustanud käia Jeesuse järel, siis ei ole sul vaja teha muud kui järgneda Talle.

Jah, see tähendab ümberkorraldusi oma elus, see toob kaasa muutused igapäevastes harjumustes, tegevustes, meie kõnes ja mõtetes. See võib korrigeerida meie sõprade nimistut, kuid see kõik on seda väärt.

Sest Jeesuse näol on meil tegemist truu sõbraga, kes on öelnud:

  • “Sest mina tunnen mõtteid, mis ma teie pärast mõlgutan, need on rahu, aga mitte õnnetuse mõtted, et anda teile tulevikku ja lootust.”

Ärgem unustagem, et sel ajal kui meie näeme asju oma mätta otsast, näeb Jumal tervet pilti. See ongi põhjus, miks tuua oma soovid, mõtted, mured, arvamused, absoluutselt kõik Jumala ette ja kuulata siis vaikselt Tema arvamust. See ongi põhjus, miks tõsta Jumal kõrgemaks kõigest muust st. oma minast – vaid Tema näeb tervikpilti.

 

Mariin

Back To Top